NIACIN vitamín B3

Niacin je ve vodě rozpustný vitamín, deriváty NIACINU hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky.

NIACIN je vitamín B3, též nazývaný vitamín PP, kyselina nikotinová, nebo nikotinamid.

Jeho nedostatek v těle způsobuje nemoc zvanou pelagra. Vitamín B3 je ve vodě rozpustný vitamín. V lidském těle se neukládá a jeho syntéza je omezená. Musíme tedy průběžně niacin přijímat v potravě.

Naštěstí pro nás, se niacin nachází v mnoha potravinách jak rostlinného, tak i živočišného původu. Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.

Větší potřebu niacinu mají lidé, kteří trpí na onemocnění ledvin, mají vyšší spotřebu alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová, niacin, může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Kyselina nikotinová zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol. Tak dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi.

Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto použit i při léčbě vysokého krevního tlaku. Aby se projevil nedostatek vitamínu B3, musí být strava chudá na niacin i na tryptofan. Také nadbytek leucinu může způsobit nedostatek vitamínu inhibicí jeho syntézy v organismu.

Lehký nedostatek se projeví nespavostí, nechutenstvím, bolestmi břicha a dalšími nespecifickými symptomy. Vážný nedostatek způsobí pelagru. Ta se projevuje hubnutím, poruchami zažívání, dermatitidami a demencí.

Niacin je součástí tablet

Výrobky Bylináře Karla můžete zakoupit v eshopu Zentrichova apatyka.

Zdroj informací: Wikipedia

Sdílej s přáteli!:
  • Facebook
  • Bookmarky.cz
  • Linkuj.cz!
  • Pozrisi.sk
  • Top Články.cz
  • vybrali.sme.sk
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.